` Onze kippen

De kippen in beide stallen zijn van het soort Lohmann. In één stal wonen witte kippen, deze leggen witte eieren. In deze stal kunnen de kippen overdekt buitenlopen, dit voldoet aan de normen van 1 ster beter leven keurmerk van de Dierenbescherming. In de andere stal wonen bruine kippen die bruine eieren leggen. Deze kippen hebben ook de mogelijkheid om overdekt buiten te lopen, maar kunnen daarnaast gebruik maken van het weiland rondom de boerderij. Dit zijn dus vrije-uitloopkippen die erkent worden met het 2 ster beter leven keurmerk.

Kuikentjes

De kippen komen op ons bedrijf als ze ongeveer zestien weken oud zijn. Op een andere boerderij zijn de kuikentjes geboren en wordt er de eerste zestien weken voor de kippen gezorgd. Ze leggen dan nog geen eieren en mogen vooral eten en drinken om groter te worden. Tijdens deze periode krijgen ze ook een aantal entingen, net zoals kinderen die krijgen. Deze entingen zorgen ervoor dat ze geen last meer krijgen in hun verdere leven van vervelende ziekten. Na deze zestien weken worden de hennen vervoerd naar ons bedrijf. De beide stallen staan dan helemaal leeg en zijn schoongemaakt en klaar voor de nieuwe kippen!

De eerste eieren

Na enkele weken komen dan bij ons de eerste eieren uit de kippen. De primeurs! Spannend, lekker, maar bovenal een wonder!

Want een wonder is het, dat er ongeveer elke dag een ei wordt gemaakt in de kip. Hiervoor moet de kip het wel goed hebben; onbeperkt eten en drinken, lekker kunnen rondscharrelen, een stofbad nemen, rustige plekjes hebben op de grond, in de nesten of hoog in de schuur.

Voeding

Eten en drinken zijn heel belangrijk. Water komt van het drinkwaterbedrijf en is gewoon drinkwater zoals we dit ook in huis gebruiken. Eten is een mengsel van o.a. tarwe, mais, soja, gerst, etc. Dit aanvullende voer wordt betrokken bij een coöperatie, een samenwerking van boeren, genaamd Agrifirm. Kijk maar eens op www.Agrifirm.com. Na een periode van 1,5 tot 2 jaar gaan de kippen weg. Het lukt ze dan niet meer om een sterke schaal te maken rondom het ei. Na de vele eitjes worden de kippen opgehaald en geslacht. Het vlees van deze kippen wordt vaak gebruikt voor kippenbouillon of kipproducten.

IMG 0956 5