Pluimveehouderij

Koekkoek

De kippen in beide stallen zijn van het soort Lohmann; dit is een bruine kip die nieuwsgierig is en mooie (bruine) eieren legt. Want in zijn algemeenheid mag je wel zeggen: een bruine kip een bruin ei, een witte kip een wit ei.

Kuikentjes

De kippen komen op ons bedrijf als ze ongeveer 16 weken oud zijn. Op een andere boerderij zijn de kuikentjes geboren en wordt er de eerste 16 weken voor de kippen gezorgd. Ze leggen dan nog geen eitjes en mogen vooral eten en drinken om groter te worden. Tijdens deze periode krijgen ze ook een aantal entingen, net zoals kinderen die krijgen. Deze entingen zorgen ervoor dat ze geen last meer krijgen in hun verdere leven van vervelende ziekten. Na deze 16 weken worden de hennen vervoerd naar ons bedrijf. De beide stallen staan dan helemaal leeg en zijn schoongemaakt en klaar voor de nieuwe kippen!

De eerste eieren

Na enkele weken komen dan bij ons de eerste eitjes uit de kippen. De primeurs! Spannend, lekker, maar bovenal een wonder!

Want een wonder is het, dat er ongeveer elke dag een ei wordt gemaakt in de kip. Hiervoor moet de kip het wel goed hebben; onbeperkt eten en drinken, lekker kunnen rondscharrelen, een stofbad nemen, rustige plekjes hebben op de grond, in de nesten of hoog in de schuur.

Voeding

Eten en drinken zijn heel belangrijk. Water komt van het drinkwaterbedrijf en is gewoon drinkwater zoals we dit ook in huis gebruiken. Eten is een mengsel van o.a. tarwe, mais, soja, gerst, etc. Dit aanvullende voer wordt betrokken bij een coƶperatie, een samenwerking van boeren, genaamd Agrifirm. Kijk maar eens op www.Agrifirm.com. Na een periode van 1.5 tot 2 jaar gaan de kippen weg. Het lukt dan de kippen niet meer om een sterke schaal te maken rondom het ei. Na de vele eitjes worden de kippen opgehaald en geslacht. Het vlees van deze kippen wordt vaak gebruikt voor kippenbouillon of kipproducten.