Pluimveehouderij

Koekkoek

Veel mensen zien door de bomen de kippen niet meer en begrijpelijk. Er zijn zoveel verschillende soorten eieren. Daarom even hier in het kort enkele verschillen en welke keuze wij hebben gemaakt.

Batterij kippen mogen in Europa niet meer worden gehouden. Deze kippen zitten in kooien en leggen hierin ook gelijk hun eitje. Dit mag niet meer, maar helaas wordt het sommige landen nog toegelaten en wat helemaal jammer is dat we ook in Nederland deze eieren nog wel eens importeren! Goedkope eieren waar we met andere diervriendelijke systemen niet tegen kunnen concurreren.

Freiland kippen kunnen buiten scharrelen. De kippen hebben in de stal de mogelijkheid om te scharrelen, maar kunnen ook naar buiten in een weiland rondom de schuur lopen.

Bio kippen kunnen dit ook, krijgen nog meer ruimte om dit te doen en krijgen ook alleen biologisch voer te eten.

Onze keuze is scharrel geworden. Wij vinden dierwelzijn van groot belang en vinden het daarom fijn dat onze kippen los in de schuur lopen, bescherming hebben van een  'kunstmatige boom', kunnen baden in het stof, daglicht hebben, onbeperkt eten en drinken hebben, etc. We zouden ze op zich ook graag buiten laten lopen, maar de nadelen hieraan zijn (te) groot. Extra kans op dierziekten bijvoorbeeld door ziekten die overgebracht worden via wilde vogels. Alle recente gevallen van het vogelgriep virus komen van bedrijven waar de kippen buiten lopen. Daarnaast kan ook de aanwezigheid van vossen hele grote schade toebrengen aan de kippen. Als wij dan alles tegen elkaar wegen zijn we tot de conclusie gekomen dat onze manier van huisvesten (scharrel), de manier is die het beste bij ons en onze bedrijfssituatie past.